Home » De betonmixer-chauffeur

Opleiding: De betonmixer-chauffeur

Bij: IMAG BV

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen uitvoerig aan de orde:
De betonmixer-chauffeur
Veiligheids-, milieu- en kwaliteitszorg.
Kwaliteitszorg
Veiligheid, gezondheid en milieu
Sociale vaardigheden en beroepshoudingen
Betonmixer-chauffeur: meer dan rijden alleen
Risico´s algemeen
Risico’s en risicomanagement
Ongevallenpreventie
De producten die van toepassing zijn in de betoncentrale.
Beton, mortel en hun grondstoffen
Specifieke veiligheid – Mixervrachtwagen
Controle en onderhoud van het voertuig
Laden van beton
Vervoer van beton - Defensief rijden
Zwaartekracht en zwaartepunt
Kantelgevaar

Examen:
Na afloop wordt geen officieel examen afgenomen, maar wel wordt de theoretische kennis van de kandidaat getoetst. (multiple choice vragen) De deelnemers ontvangen bij een positief resultaat een bewijs van deelname.

In Company training:
De cursus wordt in company, in alle regio’s van Nederland georganiseerd. (bij minimaal 5 deelnemers). Uitgangspunt bij de in-company cursus is dat de opdrachtgever zelf over een betonmixer beschikt.

Waarde nascholing:

7 uur

Duur van de cursus

1 of 2 dagdelen

Kosten van de cursus

Offerte op maat

Plaatsen / leslocaties

In Company

Algemene informatie over de cursus

Zoals bij alle beroepsgroepen in de bouwsector nemen de zorg voor veiligheid, gezondheid en milieu een steeds belangrijker plaats in binnen het takenpakket van de werknemers. Veiligheid moet bij elke activiteit de eerste en de laatste zorg zijn. De werknemer dient niet enkel rekening te houden met zijn eigen veiligheid, maar ook met die van collega’s, klanten en voorbijgangers.

Het meest bekende aspect van het beroep van betonmixerchauffeur is het rijden met de vrachtwagen. Hij is echter maar gedurende één derde van zijn werktijd op de weg, maar ondanks dat vinden er met enige regelmaat ongevallen plaats waar de betonmixer en/of chauffeur bij betrokken is. Het blijkt dat het rijden met deze specifieke vrachtwagens fundamenteel verschillend is ten opzichte van het rijden met een ‘ klassieke’ vrachtwagen. Het rijden met een bewegende lading veroorzaakt bijkomende risico’s.

Wetgeving:
De werkgever is volgens de Arbo-wetgeving verantwoordelijk, dat werknemers die werken met een transportwerktuig, over een specifieke deskundigheid beschikken (art. 7.17c lid 1 van het Arbo-besluit).

Het begrip ‘specifieke deskundigheid’ is door de wetgever niet verder gedefinieerd. De werkgever dient dus te inventariseren welke specifieke deskundigheden in de werksituatie van de chauffeur vereist zijn en daarop bepalen welk onderricht en training noodzakelijk is. Artikel 8 van de Arbo-wet zegt dan ook: “De werkgever moet ervoor zorgen dat aan zijn werknemers doeltreffend en aan hen onderscheiden taken aangepast onderricht wordt verstrekt met betrekking tot de veiligheid, de gezondheid en het welzijn in verband met de arbeid”.

Medewerkers met een betonmix-systeem laten werken zonder hiervoor een specifieke instructie te verzorgen is een overtreding van het Arbo-besluit en dus aan te merken als een economisch delict.

Doelgroep:
Werknemers die gaan werken als chauffeur op een betonmixer en chauffeurs die reeds enige jaren ervaring hebben.

Doelstelling:

De cursus is voornamelijk bestemd voor chauffeurs, die dagelijks dan wel regelmatig als betonmixer chauffeur werkzaam (zullen) zijn. Om deze werkzaamheden op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren is het belangrijk dat men op de hoogte is van o.a. de regelgeving omtrent veiligheid en gezondheid.

De cursist kan controle van, onderhoud aan en het werken met een betonmixer veilig en verantwoord uitvoeren, rekening houdend met verkeersregels, veiligheids- en bedrijfsvoorschriften, en kan deze voorschriften in de praktijk toepassen.

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
3c284 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2021 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren