Home » Begeleider specifieke doelgroepen

Opleiding: Begeleider specifieke doelgroepen

Bij: Capabel Onderwijs

 

Capabel Onderwijs

AustraliŽlaan 14 - 16
3526 AB UTRECHT
 

Opleidingsinhoud


Je korte MBO opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en de keuzedelen. Deze onderdelen zijn opgedeeld in vijf overzichtelijke blokken van elk tien weken. Het basisdeel en het profieldeel bevatten alle kennis en vaardigheden voor de beroepsgroep in het algemeen en het beroep van begeleider specifieke doelgroepen in het bijzonder. Met de keuzedelen kan je je specialiseren en onderscheiden.
Flexibel studeren
Je gaat 1 dag per week naar school. De lessen worden gegeven door betrokken docenten die de praktijk goed kennen, omdat ze meestal zelf ook in het werkveld werkzaam zijn. Zo zijn de lessen levendig en actueel. Op school krijg je theorielessen die volledig aansluiten bij de praktijk en praktijklessen die weer helemaal aansluiten bij de theorie. Wat je hebt geleerd kun je dus meteen toepassen.
Bij Capabel volg je een verkorte MBO opleiding, intensieve begeleiding door een docent is bij ons vanzelfsprekend. Niet alleen tijdens je wekelijkse klassikale en online les, maar ook tijdens je zelfstudie word je actief begeleid door onze docenten. De online leeromgeving is interactief, met duidelijke uitleg en voorbeelden en diverse webinars per onderwerp.
Beroepsgerichte vakken
Als begeleider specifieke doelgroepen werk je met mensen met uiteenlopende lichamelijke en mentale problemen. In de lesprogramma leer je hiermee om te gaan. Je leert over onder meer:

Overtuigings- en activeringstechnieken
Het opstellen van activiteitenplannen
Hoe in te spelen op onverwachte situaties
Het effectief benaderen van mensen met heel verschillende problemen
Psychiatrische problemen
Ziektebeelden

Generieke vakken
Naast de beroepsgerichte vakken zijn ook de generieke vakken onderdeel van je MBO diploma. Dit zijn de vakken Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. De generieke vakken worden online aangeboden door middel van colleges (webinars) en er is een vakdocent online beschikbaar (e-docent) waaraan je interactief vragen kunt stellen per mail, telefonisch, chat of via het forum.
Keuzedelen
Bovenop het basis- en profiel deel kies je een pakket keuzedelen waarmee je je kunt specialiseren en onderscheiden, of waarmee je makkelijker kunt doorstromen naar het MBO 4 onderwijs. Jouw keuzedelen geven je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Voor de opleiding Begeleider specifieke doelgroepen bieden wij de volgende pakketten keuzedelen aan:

BSD-1:Ondernemend gedrag, Expressief talent
BSD-2:ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening, Expressief talent

STAGE
Wat is er nou leuker dan je opgedane kennis en vaardigheden meteen kunnen toepassen in de praktijk? Zo zie je meteen wat je allemaal al kunt en doe je al meteen werkervaring op. Een ervaren praktijkbegeleider van Capabel Onderwijs Groep begeleidt je hierbij. En dingen die minder goed gaan, kun je dezelfde week nog in de klas bespreken en verbeteren.
Je volgt je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, bij een erkend leerbedrijf. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf, waarbij Capabel Onderwijs Groep je waar nodig ondersteunt. Je stage in deze BOL opleiding duurt 576 uur. Zie de website www.stagemarkt.nl voor meer informatie over erkende leerbedrijven.
TOETSING EN EXAMINERING
Tijdens je opleiding beoordelen we regelmatig je studievoortgang met studieloopbaangesprekken, voortgangstoetsen en met opdrachten. Zo weet je steeds waar je al goed in bent en waar je nog aan moet werken. Zo kun je je gericht voorbereiden op je examens. Het onderwijs en de examens bij Capabel Onderwijs Groep worden uitgevoerd volgens de kaders van het officiŽle kwalificatiedossier Begeleider specifieke doelgroepen met crebonummer 25476.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

3 jaar HAVO/VWO of diploma VMBO k-g-t of MBO-2 of via een intaketoets

Opleidingsduur

15 maanden

Kosten

411,- per termijn

Plaatsen / leslocaties

Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Rotterdam, Utrecht, Zwolle

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Jij als begeleider specifieke doelgroepen
Als begeleider specifieke doelgroepen ondersteun je mensen van alle leeftijden die een (chronische) ziekte hebben of grote mentale problemen waardoor ze zichzelf niet staande kunnen houden in de maatschappij. Samen met de cliŽnt zorg je ervoor dat hij zich zoveel mogelijk kan herstellen en ontwikkelen, zodat hij weer zo zelfstandig mogelijk kan leven. Jouw werk is geen dag hetzelfde en je bent actief in steeds andere situaties, waarin je al je creativiteit kwijt kunt maar ook duidelijk je grenzen aangeeft. Jij zet door en blijft rustig wanneer het tegenzit, wanneer de cliŽnt niet vooruitgaat of niet meewerkt.
Met het diploma Begeleider specifieke doelgroepen kun je bijvoorbeeld aan de slag in de ouderenzorg, de opvang van dak- en thuislozen, de vluchtelingenopvang of in de crisisopvang.
Korte MBO opleiding
Uniek aan de erkende opleiding Begeleider specifieke doelgroepen van Capabel is de korte studieduur! Je kunt in 15 maanden (52 lesweken) je diploma halen en hierna direct als begeleider specifieke doelgroepen aan de slag. Met 4 startmomenten per jaar ťn 8 locaties verspreid door het land kun jij starten waar en wanneer het jou uitkomt.
Wij zijn ons ervan bewust dat je opleiding een investering in je toekomst is. Daarom zijn onze MBO opleidingen erkend door het Ministerie van OCW. Dit maakt je diploma waardevast en herkenbaar op de arbeidsmarkt.
Er is 1 vaste lesdag per week op school. De overige tijd besteed je aan online lessen (webinars), zelfstudie en BPV (stage). De vaste schooldag is erg handig voor je eigen weekindeling. Omdat de BOL opleidingen van Capabel aan alle kwaliteitseisen voldoen waar een ROC ook aan voldoet kan je bij Capabel ook studiefinanciering aanvragen!
GeÔnteresseerd in de BBL variant van de opleiding? Klik dan hier voor meer informatie.

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
49EbC Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2022 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren