Home » Jaarrekening lezen

Opleiding: Jaarrekening lezen

Bij: Learnit

Inhoud van de cursusJaarrekening lezen: helder inzicht in de financiŽle prestatiesBen jij niet dagelijks met financieel management bezig, maar is het belangrijk voor jou om de jaarrekening van jouw onderneming of van andere bedrijven te kunnen lezen? En de financiŽle performance van een bedrijf adequaat te kunnen inschatten? Ontbreekt het je aan voldoende financiŽle kennis? In de cursus Jaarrekening Lezen leer je op een begrijpelijke manier hoe je een jaarrekening leest en interpreteert, uit welke onderdelen een jaarrekening bestaat en wat de jaarcijfers zeggen over de financiŽle performance van een onderneming.


InhoudIn de ťťndaagse cursus leer je de jaarcijfers uit een financieel jaarverslag op hoofdlijnen begrijpen en analyseren. Financieel jargon en lastige financiŽle definities worden verduidelijkt en je leert de belangrijkste financiŽle kengetallen interpreteren: wat betekenen deze jaarcijfers en welke acties of verbeterpunten kun je daaraan verbinden?


Verder leer je hoe een goede financiŽle analyse van de jaarrekening je helpt bij je besluitvorming en om de organisatie te verbeteren. Hierbij komen ook de meest toegepaste boekhoudkundige en fiscale trucs aan de orde; manieren om de jaarcijfers in een bepaalde richting ?op te poetsen?. Welke trucs zijn dit en hoe prik je erdoorheen?


OnderwerpenIn de cursus Jaarrekening Lezen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat is een jaarrekening en welke vormen zijn er?
 • Waarom en voor wie is de jaarrekening belangrijk?
 • Aan welke wettelijke bepalingen moet de jaarrekening voldoen?
 • Uit welke onderdelen bestaat een jaarrekening (balans, resultatenrekening, toelichting, grondslagen) en hoe lees je ze?
 • FinanciŽle kengetallen / ratio?s: welke zijn er en wat zeggen ze over de financiŽle positie van de onderneming?
 • CommerciŽle versus fiscale jaarcijfers: wat is het verschil?
 • Boekhoudkundige en fiscale trucs: waarom worden ze toegepast en hoe doorzie je ze (o.a. windowdressing en sturing van de winst)?
 • Wat is de rol van de accountant?
 • Hoe helpt de jaarrekening bij het nemen van strategische beslissingen?DoelgroepDe cursus is bedoeld voor iedereen die zich niet dagelijks met financiŽle vraagstukken bezighoudt, maar wel cruciale beslissingen moet nemen op basis van de jaarcijfers. Bijvoorbeeld directie- of managementleden (o.a. marketing, HR, sales en IT), bedrijfsjuristen en advocaten, aandeelhouders en investeerders.


LesmethodiekTijdens de cursus Jaarrekening Lezen worden jaarverslagen van diverse bedrijfsvormen behandeld. Je leert de belangrijkste financiŽle kengetallen herkennen en begrijpen. Aan de hand van korte oefeningen en voorbeelden uit jouw dagelijkse praktijk word je stap voor stap bekend gemaakt met de onderdelen van de jaarrekening. Je eigen jaarrekening meenemen? Dat kan. Tijdens de cursus is er ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen.


MaatwerkIn de cursus proberen we zoveel mogelijk aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Van tevoren vindt een intakegesprek plaats waarin we jouw achtergrond en leerdoelen inventariseren. Op basis van de intakegesprekken en de samenstelling van de cursusgroep wordt het definitieve trainingsprogramma bepaald. Afhankelijk van de voorkennis, praktijkervaring en leerdoelen van de deelnemers kan de inhoud per training daarom enigszins afwijken.


ResultatenNa afloop van de cursus Jaarrekening Lezen:

 • Ken je het verschil tussen een enkelvoudige en een geconsolideerde jaarrekening
 • Weet je uit welke onderdelen een jaarrekening bestaat
 • Kun je de balans, resultatenrekening en toelichting lezen en duiden
 • Weet je welke ratio?s er in het jaarverslag staan en wat ze betekenen
 • Kun je geflatteerde jaarcijfers herkennen en doorzien
 • Weet je wat de jaarcijfers zeggen over de financiŽle performance van een bedrijf
 • Kun je op basis van de jaarcijfers de juiste strategische beslissingen nemen om je organisatie te verbeteren.


Certificaat


Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?Voor de cursus is geen specifieke voorkennis vereist.

Duur van de cursus

1 dag

Kosten van de cursus

575 Euro

BijzonderhedenNa afronding van de cursus ontvang je een Learnit-deelnamecertificaat.

Plaatsen / leslocaties

Rotterdam, Incompany, Groningen, Online

Algemene informatie over de cursus

Snel inzicht in de financiŽle performance van een bedrijf? Doelgericht jaarcijfers analyseren? Leer het in de eendaagse training Jaarrekening Lezen.

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
78644 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2024 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren