Home » Beleidsteksten schrijven

Opleiding: Beleidsteksten schrijven

Bij: Learnit

Inhoud van de cursusHoe help je jouw organisatie doelstellingen te bereiken? Een noodzakelijke verandering door te voeren? Of een nieuwe koers in te slaan? Hoe zet je duidelijk op papier welk doel je voor ogen hebt en welke stappen nodig zijn? Hoe creŽer je draagvlak? Hoe zorg je ervoor dat het niet bij een papieren oplossing blijft? Als je beleid ontwikkelt, schrijf je niet alleen om gelezen en begrepen te worden, maar ook om de lezer erbij te betrekken en hem te overtuigen. De training Beleidsteksten schrijven leert je het beleidsveld in kaart te brengen, na te denken over uitgangspunten en mogelijkheden, en een duidelijk beeld te scheppen van je oplossing.


De training Beleidsteksten schrijven is gericht op schrijvers met invloed op de koers van een organisatie(onderdeel). Je bent deskundig op jouw gebied, bijvoorbeeld personeelsmanagement, ICT, organisatiemanagement of productontwikkeling, maar niet noodzakelijk in het schrijven van voorstellen, adviezen of implementatieplannen. In twee dagen ontvang je handvatten voor overtuigende doel- en lezergerichte beleidsteksten, zoveel mogelijk aan de hand van jouw eigen beleidsvraag.Onderwerpen
Hieronder vind je een overzicht van onderwerpen die aan de orde komen in de training Beleidsteksten schrijven. Dit programma kan aangevuld worden met onderwerpen van de deelnemers die uit de intake naar voren komen.

  • Wat is een beleidsproces? Welke stappen doorloop ik bij ontwikkelen van beleid?
  • Wat moet ik precies ontwikkelen? Waar moet ik rekening mee houden?
  • Welke teksten schrijf ik tijdens het ontwikkelen van beleid?
  • Wat is de kernboodschap? Welke informatie is relevant om op te nemen?
  • Hoe structureer ik een beleidstekst? Wat komt eerst? Waarmee sluit ik af?
  • Waarvan moet ik de lezer overtuigen? Welke handvatten heb ik daarvoor?
  • Hoe formuleer ik prettig en gemakkelijk leesbaar?

Lesmethodiek
Deze training is bij uitstek praktijkgericht. Vanzelfsprekend wisselen we luisteren, meedenken, uitproberen en reflecteren af (ook onderling). Tijdens de training ga je uit van je eigen organisatie en beleidsvraag. De inbreng van de trainer en de andere deelnemers helpen je een goed beeld te vormen van de situatie, het doel en de mogelijkheden. Ook voor het 'bijslijpen' van de beleidstekst (of een deel daarvan) die je schrijft voor de tweede bijeenkomst spelen zij een belangrijke rol. Zo leer je een systematische aanpak van schrijftaken rond de ontwikkeling van beleid.DoelgroepDe training Beleidsteksten schrijven is geschikt voor iedereen die voor zijn werk voorstellen, adviezen, evaluatierapporten en/of implementatieplannen schrijft die moeten overtuigen. Die niet in een la moeten blijven liggen. Doelgericht en helder schrijven speelt daarbij een een belangrijke rol.


De training richt zich vooral op het Nederlandse taalgebied. Maar als jij voor je werk ook Engels, Duits of Frans moet schrijven, kun je met de theorie, de structuren en de meeste tips toch goed uit de voeten.


Schrijf je voornamelijk documenten waarin informeren een grotere rol speelt dan adviseren, dan is de training Heldere teksten schrijven misschien beter voor jou. In de trainingen Commercieel en creatief schrijven en Tekstschrijven voor intranet en intranet is de aandacht vooral gericht op een extern publiek dat verleid moet worden tot actie: reageren, aanmelden, kopen. Schrijf je voornamelijk korte informatieve documenten als brieven en e-mails, dan is de training Klantgericht schrijven een goede keuze. Belangstellenden die voornamelijk vragen hebben over foutloos schrijven, bevelen wij de training Nederlandse spelling en grammatica van harte aan. Neem gerust contact op met Learnit om je te laten adviseren!
Maatwerk
De onderwerpen hierboven krijgen zeker aandacht omdat ze direct bijdragen aan doelgerichte, meer overtuigende en beter leesbare beleidsteksten. Hoe het programma precies ingevuld wordt, hangt verder af van de intakes die de trainer kort voor de trainingsdata afneemt, per mail of telefonisch. Je kunt dus zeker aandachtspunten aandragen.


Heb je in je team of op de afdeling collega's die met dezelfde vragen rondlopen? Of wil je een training die nog meer is afgestemd op jouw werkpraktijk en/of die van je collega's? Neem dan contact op om de maatwerkmogelijkheden te bespreken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

De training Beleid schrijven gaat uit van hbo-niveau of hoger. Deelnemers hebben bij voorkeur enkele jaren werkervaring.

Duur van de cursus

2 dagen

Kosten van de cursus

1150 Euro

Plaatsen / leslocaties

Live Online, Rotterdam

Algemene informatie over de cursus

De training Beleidsteksten schrijven is gericht op schrijvers met invloed op de koers van een organisatie(onderdeel).

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
57507 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2023 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren