Home » Health - Leefstijlcoach

Opleiding: Health - Leefstijlcoach

Bij: Start2Move

Inhoud van de cursus

Opleiding Sport en Voeding
Een goede Leefstijlcoach moet beschikken over brede en specialistische kennis en vaardigheden op het gebied van coaching, voeding, beweging, stress en slaap.

Wil jij je echt onderscheiden als Leefstijlcoach? Dan heb je ook kennis nodig over hormonen als ook kennis rondom verslaving en de invloed hiervan op leefstijl. Daarnaast ben je in staat mensen te coachen op duurzame gedragsverandering.

Om de juiste vaardigheden te beheersen en direct aan de slag te kunnen als professioneel lifestyle coach, volg je een Start2Move Leefstijlcoach opleiding.

De Start2Move opleiding Leefstijlcoach beschikt over alle competenties die je nodig hebt voor het (eventuele) BLCN examen en is zelfs uitgebreider en diepgaander dan de BLCN vereist. Je wordt opgeleid tot een volwaardig leefstijlcoach.

De Leefstijlcoach Opleiding kun je volgen in de opleidingsvariant Basis (zelfstudie) of Essentieel.

Inhoud
De modules van de Leefstijlcoach opleidingen bestaan uit de volgende onderdelen:
Bewegen en Trainen (2 live online lesdagen met docent of 20 studiebelastinguren)
Waarom is bewegen zo belangrijk voor onze mentale en fysieke gezondheid? Welke effecten heeft bewegen op het lichaam en ons brein? Hoe kunnen we mensen helpen om meer te gaan ťn blijven bewegen? Tijdens de module Bewegen en Trainen leer je wat de gezondheidseffecten zijn van voldoende beweging. Ook kun je na deze module op verantwoorde wijze zelfstandig een beweeg- en trainingsschema’s opstellen en verzorgen.

Voedingsdeskundige (7 live online lesdagen met docent of 50 studiebelastingsuren naast de lessen)
Bijna iedereen weet wel dat voldoende groente eten goed is voor onze gezondheid. Toch voldoet maar een klein deel van de mensen in Nederland aan de nationale aanbeveling. Weet jij hoeveel voldoende groente eigenlijk is? Welke voedingsstoffen groenten bevatten en waarom deze gunstig zijn voor onze gezondheid? En waardoor mensen toch te weinig groente eten? In deze opleiding leer je over gezonde voeding, over voedingsstoffen en voedingspatronen, en over hoe je cliŽnten kunt motiveren, adviseren en coachen naar een blijvend gezonder eetpatroon.

Stress- en Slaapmanagement (2 live online lesdagen met docent of 25 studiebelastingsuren)
Eťn op de zeven werknemers in Nederland heeft last van burn-outklachten. Daarnaast geeft maar liefst 50% van de Nederlanders aan dat ze moe zijn tijdens het opstaan. De impact hiervan op onze gezondheid en prestaties wordt enorm onderschat. Zo leidt chronische stress tot een kortere levensverwachting, verhoogde vatbaarheid voor ziektes en een verlaagd energieverbruik.

Voldoende rust en slaap zijn essentiŽle voorwaarden voor een fit en gezond leven ťn voor het boeken van vooruitgang in de sportschool.

In de module Stress- en Slaapmanagement leer je over de effecten van (veel) stress en (weinig) slaap. Je krijgt kennis en praktische tools mee om zowel jezelf als je cliŽnten beter met stress om te laten gaan en meer (nacht)rust te laten ervaren.

Coachen en Gedragsverandering (2 live online lesdagen met docent of 24 studiebelastingsuren)
Tijdens de module Coachen en Gedragsverandering kijken we naar menselijk gedrag, gedragsverandering en het coachen van mensen. Dit valt binnen het domein van de psychologie. De module omvat een korte introductie op dit vakgebied. Vervolgens wordt de essentie van het vak coachen besproken en wordt er ingezoomd op gedragsverandering, motivatie en wilskracht. Ook ga je aan de slag met gespreksvoering en gesprekstechnieken en leer je hoe je mensen kunt helpen om duurzaam hun gedrag te veranderen en zo doelen te behalen.

Hormonen en Leefstijl (16 studiebelastingsuren)
Hormonen hebben invloed op lichaamsveranderingen (zoals bij de overgang), gezondheidsproblemen (zoals bij diabetes) en leefstijlgedragingen. Sommige problemen van je cliŽnt zijn te verklaren via kennis over het hormoonsysteem. Eet je cliŽnt grote porties? Dan komt dat mogelijk doordat je cliŽnt te snel eet. Hierdoor wordt er minder van het hormoon leptine aangemaakt en voelt je cliŽnt zich minder snel verzadigd.

Leefstijlfactoren beÔnvloeden ook elkaar via het hormoonsysteem. Met deze kennis kun je ook vanuit een andere invalshoek werken aan een oplossing. Waardoor de kans groter is dat jouw cliŽnt zijn of haar doelen behaald. Bijvoorbeeld een cliŽnt die zich goed houdt aan zijn trainingsschema, maar toch weinig spieropbouw heeft. Daarbij kan ook chronische stress de spieropbouw remmen. Het is dan goed om op stressbeleving door te vragen en indien relevant daar een oplossing in te vinden.

In deze module leer je van diverse hormonen waar deze gemaakt worden in het lichaam en hoe hun werkingsmechanisme is. Welke hormonen gerelateerd zijn aan ziektebeelden en hoe hormoonbalansen verschuiven tijdens diverse levensfasen en wat de gevolgen daarvan zijn. De meest relevante hormonen in relatie met leefstijlfactoren komen aan bod. Hiermee kun je verhalen die rondzingen over hormonen beter interpreteren en onderscheid maken tussen zinvolle en onzin informatie.

Verslaving (20 studiebelastingsuren)
Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland zijn verslaafd of misbruiken een middel. De kans is groot dat je zelf al eens te maken hebt gehad met een verslaving bij je zelf of op de werkvloer. Misschien zelfs zonder dat je door had dat het om een verslaving ging!

Het signaleren van een verslaving is niet altijd eenvoudig. Sommige gedragingen die horen bij een ongezonde levensstijl, kunnen vergelijkbaar zijn met signalen van een verslaving. Op de werkvloer kun je diverse situaties tegenkomen gerelateerd aan verslavingen.

Een cliŽnt waarbij je gedragspatronen of middelengebruik signaleert die kunnen leiden tot een verslaving. Door dit als professional vroegtijdig te signaleren en het probleem bespreekbaar te maken, kun je erger voorkomen. Je werkt dan preventief.

Een cliŽnt waarbij je kenmerken van een verslaving herkent en waarbij de hulpvraag niet gericht is op het afkicken van een verslaving. In sommige gevallen, zoals bij roken, kun je deze mensen begeleiden naar hun doelen. Het is dan goed om te weten wat mogelijke effecten van de verslaving op het begeleidingstraject zijn.
Een cliŽnt waarbij je kenmerken van een complexe verslaving signaleert of waarbij de hulpvraag gericht is op het afkicken van een verslaving. In dit geval informeer je je cliŽnt over mogelijkheden bij specialistische organisaties voor het afkicken. Je verwijst je cliŽnt dan door.

Om in dit soort situaties je cliŽnt goed te kunnen begeleiden heb je kennis nodig van verslavingen. In deze opleiding leer je over verschillende soorten verslavingen, hoe deze kunnen ontstaan, welke kenmerken je kan signaleren en wat je kan doen als je signalen van verslaving ziet bij een klant. Daarnaast leer je over diverse specialistische instanties die mensen met een verslaving begeleiden bij het afkicken.

Leefstijlcoach in de praktijk (2 live online lesdagen met docent of 45 studiebelastingsuren) / Deze module is niet beschikbaar bij opleidingsvariant Basis
Deze module is speciaal voor professionals die (willen) werken op het gebied van leefstijlcoaching. Cursisten die al kennis hebben opgedaan over coaching en op het gebied van voeding, beweging en stress- en slaap en nu meer willen weten over hoe deze leefstijlpijlers samenhangen en hoe daarmee om te gaan in de praktijk.

Stel je hebt een cliŽnt die het doel heeft om af te vallen met een gezonder eetpatroon en die door sporten meer spiermassa wil opbouwen. Dit gaat moeizaam. Je merkt op dat de cliŽnt de lat hoog legt en veel stress ervaart. Wat is de invloed van deze stress op de doelen met betrekking tot voeding en sport? Hoe ga je hiermee om in de praktijk?

In deze module leer je hoe leefstijlpijlers samenhangen en elkaar beÔnvloeden. Je leert hoe je als leefstijlcoach een intake afneemt en een begeleidingsplan ontwikkelt. En hoe je hulpmiddelen kunt toepassen om met begeleidingsproblematiek om te gaan.

Tijdens deze module doe je praktijkervaring op door proefcliŽnten met diverse hulpvragen met betrekking tot de leefstijl te begeleiden. Tijdens je begeleidingstrajecten kun je deelnemen aan online klassikale lesdagen. In deze lessen oefen je met diverse casussen en bespreek je met andere cursisten onder begeleiding van een docent de uitdagingen die jullie tegenkomen bij de begeleiding.

Opleidingsvarianten
Je kunt de opleiding tot Leefstijlcoach volgen in 2 opleidingsvarianten. Afhankelijk van je doelstelling kies je voor een van de volgende varianten:
Basis - een volledige zelfstudie zonder praktijkdagen
Essentieel - Een combinatie waarbij je deels leert door middel van online studiemateriaal, maar ook online klassikale lesdagen volgt

Diplomering
Wanneer je alle modules van de Leefstijlcoach opleiding succesvol afrondt, ontvang je het certificaat tot Leefstijlcoach.

*Indien je een hbo- of wo-diploma bezit kun je, na het succesvol voltooien van de opleiding Leefstijlcoach, overwegen het BLCN-examen te doen. Dit examen wordt afgenomen door het onafhankelijke examenbureau TCI. Na het behalen van je BLCN diploma word je vermeld in het officiŽle beroepsregister waar potentiŽle cliŽnten je kunnen opzoeken als gecertificeerd leefstijlcoach.

Als geregistreerde leefstijlcoach bij BLCN kun je aanspraak maken op een vergoeding voor consulten gerelateerd aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), welke inbegrepen is in het basispakket van zorgverzekeraars. Wel dien je eerst een introductiecursus (CooL traject) te volgen bij het Expertisecentrum voor Leefstijlinterventies.

Cursusdata
Bij de opleidingsvariant Essentieel zijn er 15 live online klassikale lessen. De opleidingsvariant Basis heeft geen praktijkdagen.
Bekijk de startdata hier: www.start2move.nl/leefstijlcoach-opleiding

Inschrijven
Inschrijven voor deze opleiding kan via de website: www.start2move.nl/leefstijlcoach-opleiding

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Geen vooropleiding vereist.

Duur van de cursus

15 klassikale online lesdagen

Kosten van de cursus

Basis 798,-
Essentieel 1695,-

Bijzonderheden

Contact
Neem gerust contact met ons op via de telefoon, WhatsApp of mail: www.start2move.nl/contact
E-mail: [stuur een e-mail]
Telefoon: [klik hier voor het telefoonnummer]

Plaatsen / leslocaties

Klassikaal online of zelfstudie

Algemene informatie over de cursus

Start2move zet je carriŤre in beweging!
Bij Start2Move draait alles om beweging, groei en succes. Wij helpen mensen om hun doelen te bereiken. Of dat nu is in het starten van een carriŤre in de fitness- en sportbranche, of in het verbeteren van hun eigen gezondheid en vitaliteit.

Onze visie is, dat beweging een essentiŽle rol speelt in een gelukkig en gezond leven. Door mensen te inspireren, motiveren en begeleiden, willen we ze helpen om meer te bewegen en hun levenskwaliteit te verhogen.

Daarom bieden wij een breed scala aan opleidingen en cursussen aan, op alle niveaus. Van beginner tot professional, van consument tot ondernemer: bij Start2Move vind je altijd een opleiding die bij jou past.

Onze opleidingen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en worden gegeven door ervaren en gekwalificeerde docenten. We bieden je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn in de fitness- en sportbranche, of om zelf een actieve en gezonde levensstijl te leiden.

Waarom Start2move?
Maximale kans op succes
Onze leermethodes en persoonlijke begeleiding hebben zich bewezen met een hoog slagingspercentage. Maar het fundament voor een carriŤre gaat verder dan je opleiding. We begeleiden je in het vinden van een baan of begeleiden je in het proces naar zelfstandig ondernemer.

Altijd ondersteuning. Je staat er nooit alleen voor!
Bij Start2Move heb je altijd toegang tot een team van professionals, docenten, mentoren en een actieve community die voor je klaarstaan.

Altijd up-to-date kennis
Blijf op de hoogte met gratis webinars, kennisdeling via de community, blogs, podcasts en gratis studiemodules. We zorgen ervoor dat je altijd beschikt over de meest recente kennis.

Flexibele studiemogelijkheden
Studeer waar en wanneer je maar wilt, op jouw eigen tempo en in jouw eigen omgeving. We bieden meerdere opleidingsvarianten van volledige zelfstudie tot hybride vormen tot volledig op locatie met optimale begeleiding.

Een slimme financiŽle keuze
Profiteer van pakketvoordelen en een gegarandeerde prijs-kwaliteitsverhouding. Mocht je onverhoopt niet slagen, dan bieden wij een oplossing.

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
126b9 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2024 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren