Home » Kindercoach

Opleiding: Kindercoach

Bij: Sonnevelt Opleidingen

 

Sonnevelt Opleidingen

Architronlaan 2-60A
5321JJ HEDEL
 

Opleidingsinhoud

Wat leer ik in de opleiding Kindercoach?
Centraal in de opleiding Kindercoach staat het leren luisteren en kijken naar kinderen zonder te oordelen. Je leert ouders (of leerkrachten of andere hulpverleners) te begeleiden in hulpvragen met betrekking tot gedrag, emoties, ontwikkelingsfasen of opvoeden in het algemeen. Je werkveld als kindercoach heeft raakvlakken met je sociale omgeving, scholen en de zorgsector. Tijdens het klassikale onderwijs is er veel ruimte voor praktijk, zoals bijvoorbeeld de begeleiding van een proefcliënt. Ook kruip je zelf regelmatig in de rol van het kind tijdens het oefenen van methodieken. Verder wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema?s en terugkerende patronen.

Aan het einde van de opleiding Kindercoach kun je:

 • de eigen taal en wereld van kinderen beter begrijpen.
 • onderscheid maken tussen oorzaak en gevolg in opvoedingsproblemen.
 • Inzicht geven in gedrag en ontwikkelingsproblematiek.
 • Inzicht geven in de werking van het brein bij prikkelverwerking en emotieregulatie.
 • kennis van contextuele hulpverlening en ontwikkelingspsychologie inzetten.
 • effectieve coachmethodieken inzetten.
 • grenzen en mogelijkheden binnen kinderhulpverlening herkennen.
 • een coachtraject uitzetten en doorverwijzen waar nodig.
 • een eigen professionele praktijk als kindercoach beginnen.

[/ul]

Wat kan ik als Kindercoach?
Een door Sonnevelt opgeleide kindercoach kan, al dan niet vanuit een eigen praktijk, professioneel aan de slag in het begeleiden van kinderen en hun ouders bij opvoeding en ontwikkeling. Op het gebied van opvoedingsvraagstukken kun je zowel preventief als curatief begeleiden.

Wie zijn mijn medestudenten?
De opleiding Kindercoach wordt gevolgd door mensen die een professionele stap willen maken naar een zelfstandige coachpraktijk of meer coachvaardigheden binnen hun bestaande baan willen ontwikkelen, zoals zorgverleners, mediators, medewerkers van kinderdagverblijven of leerkrachten in het basisonderwijs. De opleiding is ook geschikt voor ouders die de kennis direct willen toepassen in de opvoeding bij hun eigen kinderen.

Structuur opleiding Kindercoach
De opleiding Kindercoach is opgebouwd uit 10 lesdagen.

De opleiding is vanaf start voorjaar 2020 vernieuwd en de volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Introductie opleiding, opbouw coachtraject, basishouding kindercoach.
 • Ontwikkelingspsychologie, werking van het brein bij kinderen, coachvaardigheden.
 • Contextuele hulpverlening, trends in de samenleving, rol en taak van de kindercoach.
 • Prikkelverwerking, Stoornissen en trauma, doorverwijzing.
 • Toepassing van methodieken
 • Kinderen spiegelen, overdracht en tegenoverdracht, opvoedstijlen.
 • Supervisie op het coachtraject
 • Positieve psychologie
 • Voeren van een eigen praktijk, afronding en evaluatie.
 • Examen theorie en praktijk.

[/ul]

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio (reflectieverslagen en thuisopdrachten) en doe je ervaring op door middel van intervisie (3 bijeenkomsten) en begeleid je een proefcliënt (6 contactmomenten).

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Minimaal afgeronde MBO4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studiecoach.

Opleidingsduur

5 Maanden

Kosten

EUR 2685,- Bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten. Prijs is inclusief uitgebreide lesmap en examenkosten. Exclusief literatuur en eventuele herexamenkosten à EUR95,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een levenslustig, stralend jongetje. Volkomen zichzelf, het zonnetje in huis. Maar dat was hij niet altijd. Een tijdje geleden was hij snel geprikkeld, verveeld, onaardig tegen andere kinderen. Zijn ouders vroegen zich af wat er toch met hem aan de hand was. Ze staan niet alleen. Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat ruim een kwart van de ouders van kinderen van 0 tot 18 jaar zich zorgen maakt over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van hun kinderen. Een kindercoach adviseert over dit soort vraagstukken.

Over de opleiding Kindercoach
De opleiding Kindercoach is bedoeld voor diegene die als coach kinderen en ouders/opvoeders wil leren begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken. Kindercoach is dé opleiding voor jou als jij het geweldig vindt om het zelfvertrouwen van kinderen en tieners te zien groeien, om jonge mensen te zien die voor hun talenten en passies durven te gaan, om kinderen vol levenslust te zien leven. Bij de opleiding Kindercoach leer je hoe jij als coach dit verschil kunt maken voor kinderen. Download de gratis proefles en laat je inspireren.

Doel opleiding Kindercoach
Een door Sonnevelt opgeleide kindercoach beschikt over de kennis en vaardigheden om op deskundige wijze een kind te begeleiden in een coachtraject. Daarbij staat het stimuleren van de eigen kwaliteiten en het zelfoplossend vermogen van een kind centraal. Je ontdekt de taal van het kind en leert hoe je een spiegel kunt zijn voor kinderen en ouders. Een Sonnevelt-kindercoach adviseert niet, maar brengt haar kennis van ontwikkeling over in een coachtraject en gaat met creatieve en speelse methodieken met een kind aan de slag, Op deze manier sla je een brug tussen de reguliere- en integrale kinderhulpverlening.

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
2b286 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2022 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren