Home » cursus Genealogie (Stamboomkunde)

Opleiding: cursus Genealogie (Stamboomkunde)

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursusStudieprogramma Genealogie (Stamboomkunde)


Je start de cursus met uitleg over genealogie. Verschillende onderzoeksmethoden worden behandeld, je leert over symbolen die veel gebruikt worden en maakt kennis met genealogische verenigingen. Vervolgens wordt het genealogisch onderzoeksproces onder de loep genomen. Je leert welke bronnen hiervoor beschikbaar zijn en waarom bewijsvoering van belang is.

Gedurende een stamboomonderzoek worden bevindingen bijgehouden en verwerkt. Met deze uitgebreide cursus leren wij je over persoonskaarten en gezinskaarten die hiervoor kunnen worden gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat voor stamboomonderzoek ook genealogische software kan worden gebruikt? Je leert tijdens de cursus bovendien de verzamelde gegevens te organiseren op jouw computer.
Naar een familiegeschiedenisJe einddoel is natuurlijk: het gedetailleerd in kaart brengen van jouw gehele familiegeschiedenis! Maar voordat we zover zijn, zetten we eerst goed uiteen wat een familiegeschiedenis nu precies is. Om je familiegeschiedenis zo goed mogelijk in kaart te brengen, is het van belang om alle feiten goed op een rijtje te krijgen. We leren je daarom hoe en waar te zoeken in de gemeentearchieven, de regionale geschiedenis en algemene geschiedenis van jouw familie. Zo ontstaat een totaaloverzicht van de gebeurtenissen uit de tijd dat jouw familie is ontstaan.
De eerste stappenNa de inleiding leren we je hoe je echt de eerste spannende stappen neemt naar de genealogie van jouw familie. Je duikt het familiearchief in, 'volgt de verhalen' en zoekt bijvoorbeeld grafstenen op van overleden familieleden. Je leert ook hoe je op een efficiënte manier interviewt, zodat je in persoonlijke gesprekken de nodige informatie verzamelt. Naast het interviewen van personen leren we je ook hoe je de juiste informatie uit registers van de burgerlijke stand en de kerk haalt. Vaak ligt hier een schat aan informatie opgeslagen, die nog niet is geraadpleegd.

Stamboomonderzoek betekent niet alleen een duik in de geschiedenis. Ook online zijn de nodige actuele bronnen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan social media (facebook, Linkedin, fora, e.d.). Uiteraard kun je deze media ook inzetten voor jouw onderzoek. Wij leren je stap voor stap hoe deze middelen in te zetten en de betrouwbaarheid daarvan te toetsen. 
Familienaam Het is bekend dat vroeger sommige ambachtelijke beroepen hebben geleid tot het vormen van een achternaam, zoals Bakker of Smit. Hoe is jouw achternaam ontstaan? Hoe is jouw familienaam verspreid? Misschien heeft jouw familie ook een wapen of zegel. Misschien vind je wel aanleiding in jouw onderzoek om een nieuw familiewapen te registreren!
Migratie Misschien komt jouw familie van een ver land en wil je de migratiegeschiedenis induiken. Ook hier zijn verschillende bronnen beschikbaar waarmee we je laten kennismaken. Uit oude familiefoto's of postkaarten kun je waarschijnlijk ook al informatie halen.
  


DNA 
Als je ver terug bent gegaan in de tijd, kom je misschien in aanraking met DNA-onderzoek. We leggen uit wat dit precies inhoudt, welke terminologie hierbij hoort en wat je eruit kunt leren.

Aan het eind van deze boeiende cursus heb je alle kennis in huis om jouw eigen genealogisch onderzoek in te stellen en jouw familiegeschiedenis te achterhalen. Je zult zien dat de cursus Genealogie niet alleen jou, maar ook je familie veel plezier zal brengen!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursusStudieduur cursus GenealogieDe cursus Genealogie heeft een studieduur van 4 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.Vragen?Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf319,00 euro

Bijzonderheden

Met begeleiding van genealoog,Praktijkgerichte cursus,CreŽer je eigen stamboom

Algemene informatie over de cursusOntdek je afkomst met de cursus Genealogie


Wie zijn je voorouders? Wat betekent je achternaam? Heb je meer familieleden dan je nu kent? Ontrafel de geheimen van je familiegeschiedenis.

Je familiegeschiedenis ontrafelen? Volg de cursus Genealogie. Genealogie, ook wel stamboomonderzoek genoemd, brengt je familiegeschiedenis dichterbij.  Merk hoe rijk je familiegeschiedenis is. Hoe dieper je de geschiedenis in gaat, hoe meer je ontdekt. Ben je van adellijke komaf? Is er een link met een beroemdheid?
OnderzoeksmethodenDe cursus begint met uitleg over het begrip genealogie. Je leert onderzoeksmethoden kennen en maakt je veelgebruikte symbolen en vaktaal eigen. Maak kennis met genealogische verenigingen, ontdek welke mensen en instanties je helpen bij een genealogisch onderzoek en leer gegevens op je computer bewaren en organiseren.
GrafstenenGa aan de slag. Duik de geschiedenis in. Volg de verhalen. Zoek naar grafstenen van overleden familieleden, vind geboorteaktes en foto's. Je leert hoe je efficiënt in bijvoorbeeld gemeentelijke archieven zoekt. Haal informatie uit registers van de burgerlijke stand en de kerk. Ontdek nog niet eerder geraadpleegde informatie. Vergroot ook je digitale slagkracht. Leer met Genealogie hoe je online bronnen kunt raadplegen. Bereik stap voor stap het einddoel: het volledige overzicht van je familiegeschiedenis. Gedetailleerd en volledig indien mogelijk.


Zo werkt studeren bij NHA


Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
A30a4 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2024 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren