Home » cursus Psychologie van Hoogbegaafdheid

Opleiding: cursus Psychologie van Hoogbegaafdheid

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursus



Studieprogramma Psychologie van Hoogbegaafdheid


Wat leer je tijdens de opleiding Psychologie van Hoogbegaafdheid?



Door de opleiding heen wordt de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen vergeleken met de normale ontwikkeling van leeftijdsgenoten. Verschillen worden blootgelegd, zodat duidelijk wordt welke kenmerken typerend zijn voor hoogbegaafdheid.


Je leert aan welke gedragingen je hoogbegaafdheid kunt herkennen en welke middelen kunnen worden ingezet om de verschillende kenmerken te meten. Helder zal worden waardoor hoogbegaafdheid vaak onopgemerkt blijft, welke problemen daardoor kunnen ontstaan en wat je kunt doen om deze problemen te voorkomen of te tackelen. Hierbij wordt uitgebreid ingegaan op onderwijs en opvoeding.


Daarnaast wordt specifiek aandacht besteed aan psychiatrische problematiek, zoals autismespectrumstoornis en ADHD, en aan gerelateerde onderwerpen zoals creativiteit, sociaal-emotionele ontwikkeling en hooggevoeligheid.



De module geeft jou antwoord op vragen als:

  • Hoe is hoogbegaafdheid te herkennen?
  • Welke rol is weggelegd voor het IQ?
  • Hoe verschillen hoogbegaafde kinderen van leeftijdsgenoten?
  • Welke typen hoogbegaafdheid zijn er te onderscheiden?
  • Hoe kan hoogbegaafdheid worden gemeten?
  • Wat is het belang van een vroege diagnose?
  • Wanneer is er sprake van een misdiagnose?
  • Waardoor presteren hoogbegaafde kinderen vaak ondermaats?
  • Hoe kunnen hoogbegaafde kinderen meer worden uitgedaagd?
  • Wat is het verband tussen hoogbegaafdheid en creativiteit?
  • Welke factoren bemoeilijken de aansluiting met leeftijdsgenoten?
  • In welke mate komt hooggevoeligheid voor onder hoogbegaafde kinderen?
  • Hoe is het gesteld met de executieve functies?
  • Hoe kan worden ingespeeld op aandachtsproblemen?
  • Hoe is het onderwijs voor hoogbegaafden geregeld?
  • Wat is belangrijk bij het lesgeven aan hoogbegaafde kinderen?
  • Hoe ga je om met de uitdagingen in het ouderschap?
  • Welke (basis)behoeften hebben hoogbegaafde kinderen?
  • Hoe zorg je ervoor dat een hoogbegaafd kind komt tot zelfontplooiing?
  • Wat maakt dat het hoogbegaafde kind gelukkig opgroeit?
  • Met welke uitdagingen kunnen hoogbegaafden op volwassen leeftijd te maken krijgen?
  • Welke professionele hulp kan geboden worden wanneer hoogbegaafden vastlopen?





Het volgen van deze opleiding levert jou veel meer dan enkel theoretisch inzicht. De module is doorspekt met praktijkvoorbeelden, casusbeschrijvingen en nuttige tips voor professionele ondersteuning en begeleiding van kinderen met hoogbegaafdheid. Daarnaast zijn in de module verschillende citaten te lezen van ervaringsdeskundigen, namelijk een hoogbegaafd kind, een moeder van hoogbegaafde kinderen, een leerkracht en een gedragsdeskundige.


Bovendien wordt veelvuldig verwezen naar bijpassende oefeningen, testjes, video's en hulpmiddelen. De uitgebreide uitleg van de verschillende fenomenen wordt ondersteund met illustraties die speciaal voor deze module zijn ontworpen.


 


Erkend door beroepsvereniging NFG!



Door het met goed gevolg afleggen van het theorietentamen kom je in aanmerking voor het certificaat Psychologie van Hoogbegaafdheid van Psychodidact. Dit certificaat wordt officieel erkend als na- en bijscholing door de meest toonaangevende beroepsvereniging in de psychosociale zorg: Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG).


 


NFG[img] www.nha.nl/static/upload/Nederland/5%20Beroep/logo_icons/NFG.png? [klik hier voor het telefoonnummer]



De opleiding Psychologie van Hoogbegaafdheid is erkend door de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Het volgen van deze thuisstudie levert je voldoende punten op om een jaar vrijgesteld te zijn van verdere na- en bijscholing.


 


Registerplein[img] www.nha.nl/static/upload/Nederland/5%20Beroep/logo_icons/Registerplein-Utrecht.png? [klik hier voor het telefoonnummer]



Psychologie van Hoogbegaafdheid is geaccrediteerd door Registerplein, het kwaliteitskeurmerk voor sociaal professionals. Kijk in onderstaande tabel voor het aantal toegewezen accreditatiepunten per categorie:










Registerplein Categorie





Accreditatie-punten





Cliëntondersteuners
120



Sociaal juridisch dienstverleners
120



Aandachtsfunctionarissen
120



GGZ-Agogen
120



GHO
120



Maatschappelijk werk
120



Sociaal Agogen
120



Sociaal Werker
120

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus



Studieduur


De opleiding Psychologie van Hoogbegaafdheid duurt 5 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Vragen?



Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf449.10euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Algemene informatie over de cursus



Leren omgaan met hoogbegaafdheid? Volg de opleiding Psychologie van Hoogbegaafdheid


Wanneer is een kind hoogbegaafd? Hoe is hoogbegaafdheid te onderscheiden van ASS en ADHD? In welke mate ervaren hoogbegaafde kinderen sociale problemen? De opleiding Psychologie van Hoogbegaafdheid geeft antwoord op deze vragen.



Psychologie van Hoogbegaafdheid




Hoogbegaafden behoren tot de meest intelligente groep binnen onze samenleving. Helaas komen hun uitzonderlijke capaciteiten vaak niet volledig tot hun recht.


Sterker nog: hoogbegaafden presteren vaak onder hun kunnen en lopen tegen problemen aan, waardoor hoogbegaafdheid niet als zodanig wordt herkend en zelfs wordt verward met andere problematiek zoals autisme, ADHD of een andere gedrags- of ontwikkelingsstoornis.


Onderpresteren ontstaat vaak al in de eerste jaren op het basisonderwijs en is vaak een voorbode van bijkomende problematiek. Een vroege herkenning en erkenning van hoogbegaafdheid is dus van groot belang. Meer kennis en kunde is gevraagd om het signaleren en begeleiden van deze groep kinderen te verbeteren om ze te kunnen leren hoe zij hun volle potentieel kunnen benutten.


[klik hier voor het telefoonnummer] " border="0" alt="">


"Op basis van de studie schreef ik zelfs een boek"



Martin van Elmpt (51) schoolde zich succesvol om naar coach voor hoogbegaafden:
"Na 20 jaar was ik toe aan een andere invulling van mijn werkende leven. Ik volgde twee opleidingen tegelijkertijd: een algemene opleiding tot coach en aanvullend Psychologie van Hoogbegaafdheid.


De thuisstudies van NHA waren perfect te combineren met het starten van mijn eigen bedrijf. Ik leerde wanneer het mij uitkwam. Inmiddels heb ik mijn bedrijf al aardig op de rit. Op basis van de studie schreef ik zelfs een boek; Dat werkt anders. Dat had ik een jaar geleden nooit durven dromen."




Voor wie is de Psychologie van Hoogbegaafdheid opleiding bedoeld?




Deze opleiding is speciaal geschreven voor mensen die vanuit hun beroep of persoonlijke interesse meer willen weten over hoogbegaafdheid en de begeleiding van hoogbegaafden. Je kunt hierbij denken aan: ouders en opvoeders, onderwijzers en leraren, psychologen en pedagogen, gezinsondersteuners, therapeuten, stressmanagers, counselors, coaches, loopbaanbegeleiders, maatschappelijk werkers, etc.


Kortom, voor iedereen die geïnteresseerd is in, en beter wil leren omgaan met hoogbegaafdheid. Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van hoogbegaafdheid vanaf de kindertijd.


Zo werkt studeren bij NHA


Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
9c4aC Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2024 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren