Home » Gewichtsconsulent(e)

Opleiding: Gewichtsconsulent(e)

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursusStudieprogramma Gewichtsconsulent(e)


De opleiding Gewichtsconsulent(e) bestaat uit acht modules:
Inleiding voor de toekomstige gewichtsconsulentDeze module bestaat uit een inleidende les, waarin onder andere informatie wordt gegeven over het vak van de gewichtsconsulent, het loopbaanperspectief, trends in de markt en de beroepsvereniging BGN. Ook maak je kennis met officiële eisen waaraan een gewichtsconsulent dient te voldoen en het portfolio dat je op dient te stellen wanneer je het officiële diploma wilt behalen.
Anatomie, fysiologie en voedingsleerIn deze module maak je kennis met het menselijk lichaam, de stofwisseling en spijsvertering, en krijg je kennis van de verschillende voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten), alcohol, vitamines en mineralen. Je leest ook hoe voedingsstoffen energie leveren.
VoedingsmiddelenEen voedingsmiddel is ieder soort voeding dat iemand tot zich neemt. Voedingsmiddelen zijn er in veel soorten, allemaal met andere kenmerken. In Europa hebben we allerlei regels en wetten op het gebied van voeding, zo ook wat er op een verpakking moet staan en wat er wel en niet toegevoegd mag worden. Als laatste zijn er een aantal praktische zaken op het gebied van bereiding, inkopen en bewaren van voeding.
VoorlichtingAls gewichtsconsulent is een belangrijk deel van je werk het geven van voorlichting aan de cliënt of groep met als doel het realiseren van een gezond eet- en leefpatroon. De voorlichting gaat onder meer over voeding, voedingsschema’s, overgewicht en de risico’s van overgewicht en bewegen.
Coachen en begeleiden als gewichtsconsulentOm een cliënt goed te kunnen adviseren en begeleiden is het belangrijk dat de huidige situatie goed in beeld wordt gebracht. Voor een goed beeld van de huidige situatie wordt gestart met een intakegesprek waar de anamnese, meten en wegen en het stellen van doelen aan bod komen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld waar de doelen de basis van vormen. Om te bepalen hoeveel en wat een cliënt per dag mag eten, zijn er verschillende voedingsberekeningsmethoden die je kunt gebruiken. Alleen een voedingsadvies is niet voldoende: voor resultaat op de lange termijn moet de cliënt ander gedrag aanleren en andere gedachten formuleren. Dat is het deel waar coachvaardigheden voor nodig zijn.
Voorlichting aan groepenHet geven van lezingen, workshops en cursussen op het gebied van gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen kan ook een onderdeel zijn van de werkzaamheden van een gewichtsconsulent. Voor het verrichten van deze werkzaamheden is het nodig om kennis te hebben op het gebied van didactiek (didactisch analysemodel, didactische werkvormen en didactische hulpmiddelen). Ook krijg je informatie over structuur geven aan bijeenkomsten, het begeleiden van groepen en het groepsproces in goede banen leiden.
Een eigen praktijk opzettenWaarschijnlijk volg je deze opleiding Gewichtsconsulent met de wens om in de (nabije) toekomst een eigen praktijk op te zetten. Daar komt echter veel bij kijken. Het is belangrijk om goed te weten wát daar allemaal bij komt kijken en al deze zaken goed op een rijtje te hebben. We behandelen onder andere het opstellen van een ondernemingsplan en het werven van cliënten.
PortfolioDe opleiding Gewichtsconsulent wordt afgesloten met een les waarin volop aandacht wordt besteed aan de examinering en het opstellen van jouw portfolio.
Gratis praktijkdag en coachingsvideo’sBij de opleiding ontvang je van ons gratis tien online coachingsvideo’s. Daarnaast kun je gratis deelnemen aan de praktijkdag, die extra aandacht besteedt aan het begeleiden van cliënten en het uitwerken een didactisch concept.

Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.


[klik hier voor het telefoonnummer] " border="0" alt="">


Jouw docentMijn naam is Angela; ik ben één van de docenten van deze opleiding. Al zo lang ik mij kan herinneren lopen (over)gewicht en een (on)gezonde leefstijl als een rode draad door mijn leven en carrière. Naast de opleiding tot gewichtsconsulent en de specialisatie ‘Sportvoeding’ volgde ik ook een opleiding tot NLP-coach/-trainer, juist omdat het

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursusZo studeer jeStudeer in je eigen tempo - waar je maar wilt
Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Gewichtsconsulent(e) uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!
Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaalJe ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.
Persoonlijke begeleidingDankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Gewichtsconsulent(e), stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.
Direct contact met studiegenotenAlle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.
Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza


 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. Studieduur


De opleiding Gewichtsconsulent(e) duurt 11 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.Vragen?Bel ons: e-mail.

Kosten van de cursus

Vanaf 419.00 euro

Algemene informatie over de cursusOpleiding Gewichtsconsulent(e) : help mensen gezonder te leven


Het aantal mensen met overgewicht, gewichtsproblemen en daaraan gerelateerde ziekten en aandoeningen stijgt snel. Met de door de opleiding Gewichtsconsulent(e) (erkend door beroepsvereniging BGN) kun je al na 11 maanden zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een goed voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 
Move over Sonja Bakker… Als gewichtsconsulent(e) of voedingsconsulent weet je perfect hoe je overgewicht blijvend kwijtraakt en hoe je iemand stimuleert om gezond te eten en voldoende te bewegen.
 
In de opleiding Gewichtsconsulent(e) draait alles om drie kerntaken: adviseren, begeleiden en motiveren van mensen met gewichts- en/of voedingsvraagstukken, het geven van lezingen, workshops en cursussen op het gebied van een gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen, en het leiden van een onderneming.
 


Adviseren, begeleiden en motiveren van cliëntenEen belangrijk deel van het werk van een voedingsconsulent bestaat uit het begeleiden van cliënten. Je voert intakegesprekken, brengt de hulpvraag in kaart, verzamelt en analyseert gegevens, stelt een behandelplan op, voert het uit en evalueert het traject. Al deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod in deze BGN-geaccrediteerde cursus van NHA.
 


Leer lezingen en workshops geven in de opleiding GewichtsconsulentVoorkomen is beter dan genezen. Als gewichtsconsulent ben je vooral bezig mensen met een ongezonde leefstijl weer op weg te helpen, maar je kunt natuurlijk ook mensen aanmoedigen op het juiste pad te blijven. Een inspirerende lezing, workshop of cursus kan hier aan bijdragen. In deze Gewichtsconsulent opleiding leer je hoe je zo’n didactisch concept organiseert.
 


Het leiden van een ondernemingUit onderzoek van beroepsvereniging BGN bleek dat veel beginnende gewichtsconsulenten en voedingsconsulenten het lastig vinden om als ondernemer aan de slag te gaan. Een deel van de lesstof richt zich daarom op het leiden van een onderneming en het schrijven van een ondernemingsplan, zodat je voldoende voorbereid bent op dat wat komen gaat.  Start vandaag nog met de opleiding Gewichtsconsulent van NHA. 


[klik hier voor het telefoonnummer] " border="0" alt="">


Anna schoolde zich om naar gewichtsconsulenteAnna van Acker (43): "13 jaar lang werkte ik met veel plezier voor een non-profitorganisatie als afdelingsdirecteur. Door de groei van de organisatie veranderden mijn werkzaamheden en was ik alleen nog bezig met reorganisaties en fusies. Niet het werk dat ik wilde doen. Bij NHA kon ik in mijn eigen tijd studeren én direct beginnen. Bovendien was ik na de studie gecertificeerd gewichtsconsulent. Eind vorig jaar sloot ik de studie met succes af en richtte ik mijn praktijk op. Ik heb al verschillende mensen in hun strijd geholpen.  Ik voel me als een vis in het water!”
Voedingsconsulent met BGN geaccrediteerde specialisaties
Na afronding van de opleiding Gewichtsconsulent kun jij je specialiseren. De specialisaties ‘Kind en Voeding’ en ‘Sport en Voeding’ van NHA zijn namelijk ook BGN geaccrediteerd. Meld jij je nu meteen aan voor de opleiding Gewichtsconsulent + een specialisatie, dan is die combinatie extra voordelig.
Inclusief acht videolessen over coaching

De opleiding Gewichtsconsulent(e) bevat ook acht uitgebreide videolessen. In de digitale leeromgeving kunnen deze worden gevolgd. Na elke les kun je aan de slag met gerichte oefeningen.
De onderwerpen van deze lessen zijn:

 • wat is coaching;
 • luisteren zonder oordelen;
 • LSD;
 • doelen stellen en motiveren;
 • omgaan met weerstand;
 • feedback geven en ontvangen;

[li]

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
716b9 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
Copyright 2009-2021 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren