Home » opleiding Gewichtsconsulent(e)

Opleiding: opleiding Gewichtsconsulent(e)

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursusStudieprogramma Gewichtsconsulent(e)


De opleiding Gewichtsconsulent(e) bestaat uit 8 modules:
Inleiding voor de toekomstige gewichtsconsulentIn deze inleidende module wordt o.a. informatie gegeven over het vak van gewichtsconsulent, het loopbaanperspectief, trends in de markt en de beroepsvereniging BGN. Ook maak je kennis met officiële eisen waaraan een gewichtsconsulent moet voldoen en het portfolio dat je op moet stellen wanneer je het officiële diploma wilt behalen.
Anatomie, fysiologie en voedingsleerJe maakt kennis met het menselijk lichaam, de stofwisseling en spijsvertering en krijgt kennis van de verschillende voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten), alcohol, vitamines en mineralen. Je leert ook hoe voedingsstoffen energie leveren.
VoedingsmiddelenEen voedingsmiddel is elk soort voeding dat iemand tot zich neemt. Voedingsmiddelen zijn er in veel soorten, allemaal met andere kenmerken. In Europa zijn er allerlei regels en wetten op het gebied van voeding, wat er op een verpakking moet staan en wat er wel en niet toegevoegd mag worden. Als laatste zijn er een aantal praktische zaken op het gebied van bereiding, inkopen en bewaren van voeding.
VoorlichtenAls gewichtsconsulent is het geven van voorlichting aan de cliënt of groep, met als doel het realiseren van een gezond eet- en leefpatroon, een belangrijk deel van je werk. De voorlichting gaat onder meer over voeding, voedingsschema’s, overgewicht en de risico’s ervan, en bewegen.
Coachen en begeleiden als gewichtsconsulentOm een cliënt goed te kunnen adviseren en begeleiden is het belangrijk om de huidige situatie goed in beeld te brengen. Daarom wordt er gestart met een intakegesprek waar de anamnese, meten en wegen en doelen stellen aan bod komen. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld waarin de doelen de basis vormen. Om te bepalen hoeveel en wat een cliënt per dag mag eten kun je verschillende voedingsberekeningsmethoden gebruiken. Alleen een voedingsadvies is niet voldoende: voor lange termijn resultaten moet de cliënt ander gedrag aanleren en andere gedachten formuleren. Daarvoor zijn coachvaardigheden nodig.
Voorlichting aan groepenLezingen, workshops en cursussen geven op het gebied van gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen kan ook onderdeel zijn van de werkzaamheden van een gewichtsconsulent. Daarvoor heb je kennis nodig van didactiek (didactisch analysemodel, didactische werkvormen en hulpmiddelen). Ook leer je hoe je structuur geeft aan bijeenkomsten, hoe je groepen begeleidt en hoe je het groepsproces in goede banen leidt.
Eigen praktijk startenWaarschijnlijk volg je de opleiding Gewichtsconsulent met de wens om in de toekomst een eigen praktijk op te zetten. Daar komt heel wat bij kijken. Het is belangrijk om goed te weten wát er allemaal bij komt kijken en al deze zaken goed op een rijtje te hebben. We behandelen o.a. het opstellen van een ondernemingsplan en het werven van cliënten.
PortfolioDe opleiding Gewichtsconsulent wordt afgesloten met een les waarin volop aandacht wordt besteed aan de examinering en het opstellen van jouw portfolio.
Inclusief praktijkdag en coachingsvideo’sDe opleiding Gewichtsconsulent bevat ook 8 uitgebreide videolessen over coaching. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod: wat is coaching?, luisteren zonder oordelen, LSD, doelen stellen en motiveren, omgaan met weerstand, feedback geven en ontvangen, gespreksopbouw en evalueren en afsluiten. 


Daarnaast kun je gratis deelnemen aan de praktijkdag, die extra aandacht besteedt aan het begeleiden van cliënten en het uitwerken van een didactisch concept.Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
[klik hier voor het telefoonnummer] " border="0" alt="">


Jouw docentMijn naam is Angela; ik ben één van de docenten van deze opleiding. Al zo lang ik mij kan herinneren lopen (over)gewicht en een (on)gezonde leefstijl als een rode draad door mijn leven en carrière. Naast de opleiding tot gewichtsconsulent en de specialisatie ‘Sportvoeding’ volgde ik ook een opleiding tot NLP-coach/-trainer, juist omdat het mentale aspect van gedragsverandering mij zo intrigeert. Ik help je graag verder tijdens deze cursus! Gewichtsconsulent(e) + Kind & VoedingNaast de bovenstaande 8 modules die aan bod komen in de opleiding Gewichtsconsulent(e) komen in de specialisatie Kind & Voeding onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
 
algemene voedingsleer voor verschillende leeftijdsfasen;
waren- en productkennis;
pathologie;
meten;
bewegen;
communicatie, coachen en begeleiding van kinderen.


 
Gewichtsconsulent(e) + Sport & Voeding
Naast de bovenstaande 8 modules die aan bod komen in de opleiding Gewichtsconsulent(e) komen in de specialisatie Sport & Voeding onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
voedingsleer, inspanningsfysiologie en energie;
voeding voor, tijdens en na het sporten;
supplementen;
sportvoeding in verschillende levensfasen;
verschillende soorten sporten en omstandigheden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursusStudieduur


De opleiding Gewichtsconsulent(e) duurt 11 maanden bij een gemiddeld studietempo van 8 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding
De opleiding Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Kind & Voeding duurt 17 maanden bij een gemiddeld studietempo van 7 uur per week.Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Sport & Voeding
De opleiding Gewichtsconsulent(e) + specialisatie Sport & Voeding duurt 17 maanden bij een gemiddeld studietempo van 7 uur per week.
 

Vragen?Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf489,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Algemene informatie over de cursusOpleiding Gewichtsconsulent(e): help mensen gezonder te leven


Het aantal mensen met overgewicht, gewichtsproblemen en daaraan gerelateerde ziekten en aandoeningen stijgt snel. Met de door de beroepsvereniging BGN erkende Gewichtsconsulent(e) opleiding kun je al na 11 maanden zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht, een goed voedingspatroon en een gezonde leefstijl.


Na de opleiding Gewichtsconsulent(e), ook wel voedingsconsulent opleiding genoemd, weet jij hoe je overgewicht blijvend kwijtraakt en hoe je iemand stimuleert om gezond te eten en voldoende te bewegen.
 


Gewichtsconsulent opleiding: leer cliënten begeleidenEen voedingsconsulent adviseert, begeleidt en motiveert cliënten met gewichts- en voedingsvraagstukken. Je voert intakegesprekken, brengt de hulpvraag in kaart, verzamelt en analyseert gegevens, stelt een behandelplan op, voert het uit en evalueert het traject. Deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod in de BGN-geaccrediteerde Gewichtsconsulent opleiding.
 


[klik hier voor het telefoonnummer] " border="0" alt="">


"Ik voel me als een vis in het water!"Anna van Acker (43) schoolde zich succesvol om naar gewichtsconsulente:
"13 jaar lang werkte ik met veel plezier voor een non-profitorganisatie als afdelingsdirecteur. Door de groei van de organisatie veranderden mijn werkzaamheden en was ik alleen nog bezig met reorganisaties en fusies. Niet het werk dat ik wilde doen.


Bij NHA kon ik in mijn eigen tijd studeren én direct beginnen. Bovendien was ik na de studie gecertificeerd gewichtsconsulent. Eind vorig jaar sloot ik de studie met succes af en richtte ik mijn praktijk op. Ik heb al verschillende mensen in hun strijd geholpen.  Ik voel me als een vis in het water!” 


Leer voorlichting geven als voedingsconsulentVoorkomen is beter dan genezen. Als gewichtsconsulent ben je vooral bezig mensen met een ongezonde leefstijl weer op weg te helpen, maar je moedigt ook mensen aan om een gezonde leefstijl vol te houden. Voorlichting via een inspirerende lezing, workshop of cursus draagt hieraan bij. In de opleiding Gewichtsconsulent leer je hoe je zo’n didactisch concept organiseert.
 


Je eigen onderneming leiden met de Gewichtsconsulent opleidingVeel beginnende gewichtsconsulenten en voedingsconsulenten vinden het lastig om als ondernemer aan de slag te gaan, zo bleek uit onderzoek van beroepsvereniging BGN. Gewichtsconsulent worden betekent namelijk ook dat je je eigen onderneming gaat leiden. Daarom richt een deel van de lesstof zich op het ondernemen en het schrijven van een ondernemingsplan. Zo ben je voldoende voorbereid op dat wat komen gaat. Start vandaag nog met de opleiding Gewichtsconsulent van NHA.
 


BGN Gewichtsconsulent met geaccrediteerde specialisatiesNa de Gewichtsconsulent opleiding kun jij je specialiseren. De specialisaties ‘Kind en Voeding’ en ‘Sport en Voeding’ van NHA zijn namelijk ook BGN geaccrediteerd. Meld jij je meteen aan voor de opleiding Gewichtsconsulent + een specialisatie, dan is die combinatie extra voordelig.
Zo werkt studeren bij NHA


Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
20B58 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
Copyright 2009-2024 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren