Home » cursus Filosofie en Levensbeschouwing

Opleiding: cursus Filosofie en Levensbeschouwing

Bij: NHA Thuisstudies

Inhoud van de cursus



Programma Filosofie en Levensbeschouwing


Introductie



Je start deze boeiende cursus met een introductie in de godsdiensten die zijn ontstaan door aanbidding van natuurverschijnselen, door verklaringen van verschijnselen door middel van geesten (sjamanisme), of door de aanbidding van één of meerdere goden. Zo leer je in de eerste 4 lessen over de vele soorten levensbeschouwingen van jezelf en van anderen in de wereld.




Filosofische tradities



Vervolgens leren wij je in les 5 tot en met 10 over de filosofische tradities uit India, Iran en China. De oosterse filosofieën zijn nauw verbonden met een bepaalde spirituele praktijk of religieuze traditie. Je leert hoe de oosterse filosofieën je helpen juist te handelen in het leven en te begrijpen wat de zin is van het leven.
Alle vormen van filosofie hebben als overeenkomst dat ze mensen motiveren om kritisch te zijn naar vanzelfsprekendheden. Niets is zomaar vanzelfsprekend. Zowel in de oosterse als in de westerse filosofie blijken er vanaf het begin heel verschillende visies naast elkaar te hebben bestaan. Wij brengen de geschiedenis van de westerse filosofie in kaart.




Oude leermeesters



In de lessen 11 tot en met 15 leer je over de oud-Griekse filosofie van Socrates, Plato en diens leerling Aristoteles, die op zijn beurt de leermeester was van Alexander de Grote. Zijn ideeën over de verschillende takken van filosofische disciplines zijn verder uitgewerkt in de Middeleeuwen en later verrijkt met nieuwe inzichten. Je overbrugt eeuwen; van Schopenhauer tot Kierkegaard, van Marx tot Engels, van Descartes tot Kant. Je komt via de Verlichting en de twintigste-eeuwers Nietzsche, Sartre, Wittgenstein uit bij de moderne taalfilosofie en wetenschapsfilosofie. Je kennis van de geschiedenis van de filosofie maakt duidelijk dat filosofie en empirische wetenschap lang niet zo dicht bij elkaar liggen dan men vroeger dacht.




Vakgebieden



De lessen 16 tot en met 20 maken je bekend met de verschillende vakgebieden binnen de filosofie. Je begint met de systematische filosofie. Je leert over het streven naar kennis en het achterhalen van de werkelijkheid. Maar ook over de leer van de logica (het juiste denken), de taalfilosofie, de metafysica en het 'zien' van de werkelijkheid als een geheel (ontologie).




Praktische filosofie



De lessen 21 tot en met 35 leren je over de praktische filosofie; hierin staan de zachtere kanten van de filosofie centraal. Sociale normen en waarden, omgang met mensen en het verklaren van gedrag. Wij dagen je in de laatste les uit om met de uitgebreide kennis uit deze indrukwekkende cursus jouw eigen filosofische standpunten te vormen. De manier waarop je tegen het leven aankijkt, bepaalt voor een groot deel hoe je in het leven staat. Je komt op deze wijze in aanraking met vragen die je zelf nooit eerder had gesteld en misschien zelfs met antwoorden waarvan je vooraf nooit had gedacht ze te kunnen formuleren.

Met deze cursus vorm je een ruime algemene kennis van filosofie en levensbeschouwing. Je legt de basis voor je eigen denken over levensonderwerpen en vormt daarop een eigen zienswijze!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus



Studieduur



9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.



Vragen?



Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf279,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Algemene informatie over de cursus



Verruim je wereld met de cursus Filosofie & Levensbeschouwing


Wat is de betekenis van het leven? Wat is de waarde van leven? Wat is leven? Als je zeker weet dat er voor deze vragen meer dan één antwoord bestaat, volg dan de cursus Filosofie & Levensbeschouwing.


De cursus begint met een introductie in oude godsdiensten. Aanbidding van natuurverschijnselen, geesten of goden. Daarna bestudeer je de filosofische tradities uit India, Iran en China. Je leert hoe Oosterse filosofieën mensen helpen: het juiste doen, de zin van het leven begrijpen.




Van Socrates tot Wittgenstein



De geschiedenis van de Westerse filosofie begint bij klassieke Griekse filosofen als Socrates, Plato en Aristoteles. Vervolgens beland je bij denkers als Descartes, Schopenhauer, Marx, Kant, Nietzsche, Sartre en Wittgenstein.




Streven naar kennis



Leer de vakgebieden van de filosofie kennen. Leer wat de filosofie zegt over onder meer de volgende thema's:

  • het streven naar kennis;
  • het verband tussen denken en werkelijkheid;
  • sociale normen en waarden;
  • omgang met- en gedrag van mensen.





Tijdens de laatste les vorm je met de opgedane kennis je eigen filosofische standpunten.


Zo werkt studeren bij NHA


Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
8bE2D Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2024 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren