Home » MBO Begeleider Maatschappelijke Zorg

Opleiding: MBO Begeleider Maatschappelijke Zorg

Bij: Capabel Onderwijs

 

Capabel Onderwijs

Australiëlaan 14 - 16
3526 AB UTRECHT
 

Opleidingsinhoud

Flexibel studeren
Je volgt 1 dag in de week vaklessen. Deze worden gegeven door betrokken docenten die de praktijk goed kennen. Zo zijn de lessen levendig en actueel. Op school krijg je theorielessen die volledig aansluiten bij de praktijk en praktijklessen die weer helemaal aansluiten bij de theorie. Wat je hebt geleerd, kun je dus meteen toepassen.
Kort samengevat ziet een lesweek van een BOL-opleiding er zo uit:

1 dag klassikaal beroepsgerichte les
1 dag online generieke lessen
16 uur stage
+/- 8 uur zelfstudie

Bij Capabel volg je een verkorte MBO-opleiding. Intensieve begeleiding door een docent is bij ons vanzelfsprekend. Niet alleen tijdens je wekelijkse vaklessen en generieke lessen, maar ook tijdens je zelfstudie word je actief begeleid door onze docenten. De online leeromgeving is interactief, met duidelijke uitleg en voorbeelden en diverse webinars per onderwerp.
Beroepsgerichte vakken
Als Begeleider Maatschappelijke Zorg werk je met mensen met uiteenlopende lichamelijke en mentale problemen. In de lesprogramma leer je hiermee om te gaan. Je leert over onder meer:

Overtuigings- en activeringstechnieken
Het opstellen van activiteitenplannen
Hoe in te spelen op onverwachte situaties
Het effectief benaderen van mensen met heel verschillende problemen
Psychiatrische problemen
Ziektebeelden

Generieke vakken
Naast de beroepsgerichte vakken zijn ook de generieke vakken onderdeel van je MBO-diploma. Dit zijn de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. De generieke vakken worden online aangeboden door middel van colleges (webinars) en er is een vakdocent online beschikbaar (e-docent) waaraan je interactief vragen kunt stellen per mail, telefonisch, chat of via het forum.
Keuzedelen
Bovenop het basis- en profiel deel kies je een pakket keuzedelen waarmee je je kunt specialiseren en onderscheiden, of waarmee je makkelijker kunt doorstromen naar het MBO4-onderwijs. Jouw keuzedelen geven je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Voor de opleiding MBO Begeleider Maatschappelijke Zorg bieden wij de volgende pakketten keuzedelen aan:
BMZ-1:Persoonlijk profileren (bevat het LAKE-examen)Expressief talent
BMZ-2:Belevingsgericht werken (bevat het LAKE-examen)De mediawijze zorg- en welzijnprofessionalErnstig meervoudige Beperkingen
BMZ-3: Belevingsgericht werken (bevat het LAKE-examen)Expressief talent
BMZ-4: Belevingsgericht werken (bevat het LAKE-examen)Wijkgericht werkenVerslavingszorg
Let op! Keuzedelen moeten zo goed mogelijk aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Daarom kan de inhoud van een keuzedeel wijzigen tussen het keuzemoment en de start van het keuzedeelblok. Capabel Onderwijs biedt jou altijd een actueel keuzedeelpakket aan. Dat betekent wel dat het pakket dat jij kiest, anders kan zijn op het moment dat jij start met jouw keuzedeelblok. Als jouw pakket verandert (omdat het keuzedeel is gewijzigd), dan informeren we je hier uiteraard over.
Stage of werken
Een belangrijk deel van het leren in de MBO vindt plaats tijdens de beroepspraktijkvorming (BPV), ook wel stage genoemd. De BPV moet je volgen in een erkend leerbedrijf. Zie de website www.stagemarkt.nl voor meer informatie over erkende leerbedrijven.
Onze opleiding heeft twee varianten: je volgt de BOL-opleiding of de BBL-opleiding. Het verschil tussen die twee is dat je bij de BOL-variant stageloopt en in de BBL-variant een leerwerkplek hebt. Heb je al werk bij een erkend leerbedrijf, dan kun je de BBL-variant volgen. Je leerwerkplek duurt dan 984 uur. Daarnaast zijn 216 uur tijdens je leer/werk periode gereserveerd voor de keuzedelen bij een BBL-opleiding. Het totaal aantal uren bedraagt dus 1200 uur (984 + 216 uur).
Als je geen werk hebt bij een erkend leerbedrijf en aanspraak wilt maken op studiefinanciering, dan volg je de BOL-variant. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf, waarbij Capabel Onderwijs je waar nodig zal ondersteunen. Je stage duurt dan 576 uur. Daarnaast zijn 144 uur tijdens je stageperiode gereserveerd voor de keuzedelen. Het totaal aantal uren bedraagt dus 720 uur (576 + 144 uur).
En wat is er nou leuker dan je opgedane kennis en vaardigheden meteen kunnen toepassen in de praktijk? Zo zie je meteen wat je allemaal al kunt en doe je al meteen werkervaring op. En dingen die minder goed gaan, kun je dezelfde week nog in de klas bespreken en verbeteren. Een ervaren praktijkbegeleider van Capabel Onderwijs begeleidt je hierbij.
Toetsing en examinering
Tijdens je opleiding beoordelen we regelmatig je studievoortgang met studieloopbaangesprekken, voortgangstoetsen en met opdrachten. Zo weet je steeds waar je al goed in bent en waar je nog aan moet werken. Zo kun je je gericht voorbereiden op je examens. Het onderwijs en de examens bij Capabel Onderwijs worden uitgevoerd volgens de kaders van het officiële kwalificatiedossier Begeleider Specifieke Doelgroepen met crebonummer 25780.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

MBO 2, VMBO-K/Gl/Tl, overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO of intaketoets (behaald), Overgangsbewijs 3 naar 4 HAVO/VWO, diploma VMBO k-g-t, MBO 2, of een intaketoets indien 23 jaar of ouder. Tot 23 jaar heb je minimaal startkwalificatie nodig (MBO 2, HAVO-diploma of hoger)

Opleidingsduur

15 maanden

Kosten

EUR 8.253

Plaatsen / leslocaties

Amersfoort,Amsterdam,Amsterdam,Arnhem,Den Haag,Eindhoven,Groningen,Hengelo,Maastricht ,Rotterdam,Utrecht,Zwolle

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Deze opleiding is van naam gewijzigd en heette voorheen MBO Begeleider Specifieke Doelgroepen. Het is dezelfde opleiding, maar dan in een vernieuwd en verbeterd jasje!
Als Begeleider Maatschappelijke Zorg werk je met mensen met uiteenlopende problemen. Om hen goed te kunnen begeleiden leer je in de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg veel over activiteiten- en woonbegeleiding. Je leert hoe je plan van aanpak en een activiteitenplan opstelt. Je leert zorg en begeleiding te coördineren. Verder doe je kennis en kunde op van methodisch begeleiding en verzorging. En je houdt je bezig met professionaliteit, kwaliteit en beroepshouding.
Wat doe je als Begeleider Maatschappelijke Zorg?
De Begeleider Maatschappelijke Zorg ondersteunt mensen met een (chronische) ziekte of mentale problemen. Zij kunnen zich daardoor moeilijk staande houden in de maatschappij. Jij helpt hen om te herstellen en te ontwikkelen. Je ondersteunt de cliënt om zo zelfstandig mogelijk te zijn. Een functie die vraagt om creativiteit. Al moet je ook stevig in je schoenen staan. Jij zet altijd door en blijft rustig. Ook als het tegenzit en de cliënt bijvoorbeeld niet vooruitgaat. Je kunt aan het werk in de ouderenzorg, dak- en thuislozenopvang, vluchtelingenwerk of crisisopvang.
In 15 maanden je diploma
Uniek aan onze opleiding MBO Begeleider Maatschappelijke Zorg is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden (52 lesweken) je diploma halen. Dan kun je direct aan de slag als Begeleider Maatschappelijke Zorg. Dat bedoelen we nou met kort & krachtig! En met 4 startmomenten per jaar én 13 locaties verspreid door het land kun je starten waar en wanneer het jou uitkomt.
Erkende opleiding, dus waardevol
Je opleiding is een waardevolle investering in je toekomst. Onze MBO-opleidingen zijn dan ook erkend door het Ministerie van OCW. Dit maakt je diploma waardevast en herkenbaar op de arbeidsmarkt. Goed om te weten dat je straks studeert bij Capabel Onderwijs, de specialist in erkende en verkorte opleidingen!
Download hier de brochure voor meer informatie of !
Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Zoals studiefinanciering en het Leven-Lang-Leren-Krediet en andere subsidies. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Prijzen, studiefinanciering & subsidies.

Als je kiest voor een Flexibele leerweg + opleiding is het mogelijk om jouw opleiding aan te vullen met een pakket van Generieke Vakken. Je kan dan extra vakken volgen. Deze vakken zijn Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap. Het pakket Generieke Vakken is het optioneel om te volgen. Dit betekent een tweede lesavond tijdens je opleiding. De prijs voor dit optionele pakket bedraagt ? 399,-. Tijdens het inschrijven van een Flexibele leerweg + opleiding kan je aangeven of je deze aanvullende vakken wil volgen.

Klaar om met jouw opleiding MBO Begeleider Maatschappelijke Zorg te starten?

Informatie aanvragen

Gegevens aangeduid met een * zijn verplicht in te vullen.
jaar
 
resterend: tekens
 
21581 Typ de code exact over: (hoofdlettergevoelig)
 
© Copyright 2009-2024 Particuliereopleidingen.nl | Algemene voorwaarden | Overzicht van onze aanbieders | Adverteren